Scholen geven al langer invulling aan weerbaarheid door middel van lesmethodes en werkwijzen over sociaal-emotionele ontwikkeling. Toch blijken met name (pre-)pubers extra ondersteuning nodig te hebben bij hun weerbaarheid. Onderwijsprofessionals uit de regio Hollands Midden geven aan dat ze in groepen 6, 7 en 8 leerlingen signaleren die niet op een goede manier grenzen aangeven, leerlingen die moeilijk vrienden maken, er is sprake van ‘meidenvenijn’, maar ook scheldwoorden en opstandigheid. Dit
vraagt om een verdieping op de reeds op school aanwezige lesmethode omtrent de sociaal-emotionele ontwikkeling.
Training weerbaarheid
GGD Hollands Midden sluit aan bij de vraag van scholen door preventieve
weerbaarheidstrainingen aan te bieden. Deze bestaat uit 7 psychofysieke lessen, gegeven door een professionele weerbaarheidstrainer voor een (combinatie)groep 6, 7 of 8. Tijdens de training wordt het ‘sociale systeem’ in de groep aangepakt en wordt ingegaan op sociale interacties, grenzen aangeven, lichaamshouding en zelfbeeld, en zelfvertrouwen. Leerlingen ervaren wat weerbaarheid is, hoe (on)veiligheid kan voelen en ze leren hier naar te handelen. Individuele leerlingen maken hiervan onderdeel uit, maar hun problematiek is niet leidend. De trainer legt verbanden met de schoolmethode en werkt samen met de leerkracht in het weerbaar maken van leerlingen.
Weerbaarheid en gezondheid
Weerbare kinderen voelen zich gezonder, zijn gelukkiger en leren beter. Bovendien maken weerbare kinderen gezondere keuzes voor zichzelf. Daarom wordt aan deze training een gezondheidsthema gekoppeld.
Weerbaarheid en je lijf en relaties
Naast alle veranderingen op sociaal-emotioneel gebied verandert er tijdens de puberteit veel op het gebied van lijf en relaties. Jongeren krijgen te maken met lichamelijke, relationele en seksuele veranderingen. Het lichaam begint te groeien, jongeren worden voor het eerst echt verliefd en ze gaan experimenteren op seksueel gebied. Uit de jongerenpeiling van de GGD Hollands Midden blijkt dat van de 12- tot 14-jarigen 2% geslachtsgemeenschap heeft gehad.
Al deze veranderingen brengen veel onzekerheid met zich mee wat van invloed is op het zelfbeeld en zelfvertrouwen. Jongeren zijn dan ook op zoek naar meer informatie en kennis over relaties en seksualiteit. Uit onderzoek van Rutgers blijkt dat ze deze informatie en kennis het liefst van hun ouders krijgen.
Ouders betrekken bij de training
Bovenstaande laat zien dat het belangrijk is om ouders actief te betrekken bij de weerbaarheidstrainingen. GGD Hollands Midden doet dit door middel van een ouderfilm over de training die getoond wordt voorafgaand aan het weerbaarheidstraject. Daarnaast zijn er huiswerkopdrachten gedurende de trainingen waarbij ouders of opvoeders het kind ondersteunen op een interactieve manier.
In de ouderfilm wordt stilgestaan bij de hersenontwikkeling van kinderen, verschillende verleidingen en de inhoud van de training. Het doel is ouders inzicht te geven in hoe zij kunnen bijdragen aan de weerbaarheidsontwikkeling van hun kind en ouders te motiveren actief aan de training deel te nemen.
Daarnaast wordt het gesprek tussen ouder en kind gestimuleerd door middel van wekelijkse doe- en praatopdrachten uit een werkboekje. Er zijn opdrachten die kinderen alleen kunnen maken, maar ook opdrachten voor ouder/opvoeder en kind samen.
Weerbaarheidstrainingen met andere gezondheidsonderwerpen