Nieuws

Nieuwe leraren moeten scholen gezond maken

Nieuwe leraren moeten scholen gezond maken

11-04-2016

Zes pabo's gaan speciale leerkrachten opleiden die basisscholen gezonder moeten maken. Want de leerlingen moeten meer bewegen, traktaties horen gezonder te zijn en de tussendoortjes die de kinderen meekrijgen van hun ouders zijn lang niet altijd even goed voor ze.
De nieuwe Schijf van Vijf

De nieuwe Schijf van Vijf

06-04-2016

Onlangs heeft het Voedingscentrum de nieuwe Schijf van Vijf gepresenteerd. Deze bestaat uit 5 vakken vol goede producten om uit te kiezen. De basis van de Schijf van Vijf bestaat uit producten die volgens de laatste wetenschappelijke inzichten goed zijn voor je lichaam. Omdat ze bijvoorbeeld de kans op hart- en vaatziekten en kanker verkleinen. Als je eet volgens de Schijf van Vijf krijg je daarnaast voldoende mineralen, vitamines, eiwitten, koolhydraten, vetten en vezels binnen. Kies je verder niet te vaak voor producten die buiten de Schijf van Vijf staan, dan blijf je makkelijker op gewicht en vergroot je de kans op een gezonde oude dag. Bovendien helpt de Schijf van Vijf je om in grote lijnen milieuvriendelijker te eten.

Sociaal veiligheidsplan op alle scholen Sophia Stichting

Sociaal veiligheidsplan op alle scholen Sophia Stichting

23-03-2016

De afgelopen twee jaren is door de Sophia Stichting en de GGD Hollands Midden hard gewerkt aan een sociaal veiligheidsplan voor alle 23 scholen van de Sophia Stichting in de Duin- en Bollenstreek. Inmiddels is op al deze scholen het plan gerealiseerd en hebben de scholen twee Gezonde School-vignetten ontvangen. Op maandag 21 maart 2016 werd dat op basisschool De Klarinet in Lisse groots gevierd.
Prima pakt pesten effectief aan: bestel nu het pakket gratis

Prima pakt pesten effectief aan: bestel nu het pakket gratis

23-03-2016

De Prima-aanpak is schoolbreed programma, waarmee u structureel pesten voorkomt én aanpakt. De eerste 25 scholen die nu de Prima-aanpak bestellen, doen mee aan het Nationale Onderzoek Tegen Pesten en krijgen het pakket daarom gratis. Bovendien krijgen deze scholen € 350 vergoeding voor deelname aan het onderzoek en gratis 12 uur persoonlijke begeleiding van een gecertificeerde Prima-begeleider. Normaal kost de Prima-aanpak € 450 (zonder persoonlijke begeleiding).
Samen sterk voor sociale veiligheid op school

Samen sterk voor sociale veiligheid op school

14-03-2016

De Sophia Stichting en de GGD Hollands Midden hebben samen integraal sociaal veiligheidsbeleid ontwikkeld voor de 23 scholen en 6000 leerlingen van de Sophia Stichting in de regio. Dit is een unieke ontwikkeling in Nederland die meerdere schoolbesturen inmiddels overnemen.

OBS De KAS in Gouda is gezond!

04-03-2016

Basisschool de KAS in Gouda heeft het landelijke vignet Gezonde School met het thema Bewegen en sport behaald. Wethouder Laura Werger van de gemeente Gouda reikte op 2 maart het vignet uit op het schoolplein van de KAS.

De Giraf in Hillegom ontvangt 200e vignet Welbevinden en sociale veiligheid

04-03-2016

Het 200e themacertificaat Welbevinden en sociale veiligheid van het vignet Gezonde School is deze week toegekend aan RK basisschool De Giraf in Hillegom. Welbevinden verwijst naar de sociaal-emotionele ontwikkeling van leerlingen: hun emoties, de beleving hiervan, hoe ze deze uiten, zelfvertrouwen, sociale vaardigheden en relaties.
Een positief schoolklimaat. Landelijke conferentie voor vertrouwenspersonen in het po

Een positief schoolklimaat. Landelijke conferentie voor vertrouwenspersonen in het po

02-03-2016

De jaarlijkse conferentie van Stichting School & Veiligheid voor vertrouwenspersonen in het primair onderwijs vindt plaats op 13 april 2016. Thema dit jaar is ‘Een positief schoolklimaat’.

Grenzenkaart helpt bij gesprek met jongeren over wensen en grenzen

Grenzenkaart helpt bij gesprek met jongeren over wensen en grenzen

25-02-2016

Ruim de helft van de jongeren tussen 12 en 18 jaar heeft ervaring met het ontvangen, versturen of delen van sexy foto’s en of filmpjes (Direct Research, 2016). Het onderzoek “Seks onder je 25e (2012) maakte duidelijk dat één op de vijf meiden en één op de twintig jongens weleens een gedwongen seksuele handeling heeft uitgevoerd. Veilig Thuis Hollands Midden heeft nieuw materiaal ontwikkeld om met jongeren in gesprek te gaan over hun Wensen en Grenzen.
Argumenten voor een Gezonde School

Argumenten voor een Gezonde School

25-02-2016

Aan de slag met Gezonde School, maar waarom? Wat betekent dit voor leerlingen en hun ouders, de medewerkers en de school? In de argumentenkaarten leest u over de meerwaarde van Gezonde School.
Nieuwsbrieven Gezonde School

Nieuwsbrieven Gezonde School

17-02-2016

Deze week zijn de nieuwsbrieven Gezonde School Hollands Midden voor het basisonderwijs en voortgezet onderwijs van februari 2016 verschenen.

Klik hier om de nieuwsbrieven te lezen.

Prima: een effectieve manier om pesten aan te pakken

Prima: een effectieve manier om pesten aan te pakken

10-02-2016

De erkende Prima-aanpak van VeiligheidNL helpt scholen bij het effectief aanpakken van pesten. Scholen die hiervan gebruikmaken, voldoen automatisch aan de wettelijke verplichtingen rondom sociale veiligheid. De eerste 25 scholen die de aanpak nu bestellen, doen mee aan het Nationale Onderzoek Tegen Pesten. In ruil daarvoor krijgt de school een schenking van € 800,00. Plús gratis 12 uur persoonlijke begeleiding van een gecertificeerde Prima-begeleider.

Lees meer over Prima en het onderzoek.

Wat kan de school doen bij sexting?

Wat kan de school doen bij sexting?

25-01-2016

Recent verschenen er in de actualiteit berichten over verspreiding van pikante foto’s van scholieren via sociale media. Via de helpdesk van Stichting School & Veiligheid komen regelmatig berichten binnen over zogenaamde sexting.

Op haar website legt Stichting School & Veiligheid uit wat sexting is en wat de rol van de school kan zijn.
Hoe wordt uw school een Gezonde School?

Hoe wordt uw school een Gezonde School?

22-01-2016

Het digitale tijdschrift PrimaOnderwijs besteedt in elke editie aandacht aan de Gezonde School-aanpak. Elke keer staat een ander thema centraal. In het januarinummer van 2016 is dit het thema Relaties en seksualiteit.  Hoe kun je als school het thema Relaties en seksualiteit structureel aanpakken?

De Gezonde School-aanpak is gebaseerd op vier pijlers: gezondheidseducatie, beleid, schoolomgeving en signaleren. Het artikel gaat in op alle vier de pijlers.

Artikel 'Samen werken aan een Gezonde School' in PrimaOnderwijs.

Gezonde School in Hollands Midden

Wilt u ook aan de slag met de Gezonde School-aanpak? U kunt voor advies en ondersteuning terecht bij Gezonde School Hollands Midden, e-mail gezondeschoolhm@ggdhm.nl

Springen tijdens de rekenles

Springen tijdens de rekenles

20-01-2016

Leerlingen die drie maal per week bewegend taal- en rekenles krijgen, kunnen beter rekenen en spellen. Dat blijkt uit onderzoek door het Universitair Medisch Centrum Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen. Een vervolgonderzoek moet uitwijzen welke bewegingen het meeste effect hebben op het leren. Ondertussen experimenteren sommige scholen al met een combinatie van leren en bewegen.