Landelijke aftrap niet-rokenwedstrijd in Gouda

12-11-2018

Landelijke

Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) is donderdagmiddag 15 november 2018 bij de landelijke aftrap van de niet-roken wedstrijd ‘Smokefree Challenge’ op de GSG Leo Vroman in Gouda. Tijdens deze wedstrijd, die bedoeld is voor klas 1 en 2 van het voortgezet onderwijs, beloven de leerlingen een half jaar niet te (gaan) roken.

Waarom Smokefree Challenge?

Roken is de belangrijkste oorzaak van ziekten en sterfte in Nederland. De meeste rokers beginnen wanneer ze tussen de 12 en 16 jaar oud zijn. Hoe jonger ze starten, hoe vaker ze blijven roken. Gelukkig roken de meeste leerlingen in klas 1 en 2 (nog) niet en zijn ze vaak negatief over roken. Maar dit kan ook veranderen. Wanneer een jongere voor het eerst gaat roken, is hij of zij gemiddeld 13 jaar. Smokefree Challenge is erop gericht dat jongeren niet starten met roken. Dit is waarom de wedstrijd ook heel geschikt is voor klassen waar nog helemaal niet gerookt wordt.

Rookvrije Generatie

De Rookvrije Generatie stimuleert dat kinderen en jongeren opgroeien in een rookvrije omgeving, zoals de omgeving van de school. Vanaf 2020 zijn alle scholen verplicht om een rookvrij schoolplein te hebben. De Smokefree Challenge past goed in de aanpak om leerlingen en scholen te stimuleren rookvrij te worden.

 

Hoe werkt Smokefree Challenge?

In de 6 maanden die de wedstrijd duurt, telt de docent of mentor op 3 momenten hoeveel leerlingen in de klas niet (of misschien wel) roken. Het aantal leerlingen dat rookt mag aan het einde van de wedstrijd niet meer zijn dan aan het begin. Daarnaast krijgen de leerlingen voorlichting over roken. Ook maken de leerlingen een filmpje over de 10 voordelen van niet-roken. Wanneer de wedstrijd helemaal is volgehouden en het filmpje is ingeleverd, maakt de klas kans op de hoofdprijs: een dagje uit naar keuze met de hele klas!

Smokefree Challenge

Share This