Opening Gezond Schoolplein van basisschool 't Carillon in Gouda

28-08-2015

Opening

Op vrijdag 28 augustus opent het Schoolpleinen ActieTeam van Rooms-Katholieke basisschool 't Carillon in Gouda hun Gezonde Schoolplein. De scholieren zijn actief betrokken geweest bij de totstandkoming van het schoolplein en hun ideeën waren leidend voor het ontwerp.

Zo is er met de komst van een groot voetbalveld, omheind met palen, ruimte op het plein ontstaan voor andere vormen van spel. Een zandbak, tafeltennistafel, moestuin en veel groen hebben het grijze plein omgetoverd tot een uitdagend plein met een grote diversiteit aan speelmogelijkheden. Pronkstuk is het speciaal ontworpen toestel waar geklommen, geklauterd en vanaf gegleden kan worden. Een vertaling van de wens van de kinderen voor een heuse uitkijktoren!

Gezond Schoolplein

Jantje Beton, IVN, het RIVM Centrum Gezond Leven, de PO-Raad, VO-raad en MBO Raad helpen tot eind 2016 in totaal zeventig scholen uit het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs met de realisatie van een Gezond Schoolplein. Een Gezond Schoolplein prikkelt de fantasie, stimuleert beweging en leert over het belang van de natuur. Dit is belangrijk voor een gezonde ontwikkeling. ’t Carillon is daarom blij dat zij werd geselecteerd.

 

"Er ligt nu een plein waar kinderen flink uitgedaagd worden"

Bastiaan Top, directeur van 't Carillon, is zeer enthousiast over het resultaat: "Wat een fantastisch plein is het geworden! Er ligt nu een plein waar kinderen flink uitgedaagd worden met een diversiteit aan speelmogelijkheden. De variatie in speelplekken verdeeld over twee pleinen zal hier zeker toe bijdragen. Daarnaast zijn wij ook heel blij met onze groenvoorzieningen op het plein. We hebben nu onder andere de beschikking over een moestuin. Kinderen kunnen nu veel bewuster de veranderingen van de seizoenen meemaken, komen meer te weten over het groei- en bloei-proces én waar nodig krijgen ze hopelijk meer respect voor de natuur. Hier kan geen natuurboek of digibord tegenop! Hoe mooi zal het zijn als we straks appelmoes of appeltaart kunnen maken van onze eigen appels.
Ik vind het mooi om te zien dat uit de eerste wilde ideeën voor het plaatsen van achtbanen en zwembaden op het plein, uiteindelijk zo’n mooi, veelzijdig en groen plein is ontstaan. Hier kunnen we jaren mee vooruit!"

 

Jongeren in een gezonde schoolomgeving zijn gezonder

Om ervoor te zorgen dat het Gezonde Schoolplein een structurele bijdrage levert aan de gezondheid van de leerlingen, ontvangt ‘t Carillon begeleiding bij onder andere het:

  • Organiseren van beheer en onderhoud.
  • Inzetten van gezonde activiteiten.
  • Verankeren van educatieve buitenactiviteiten in het bestaande lesprogramma.
  • Behalen van het vignet Gezonde School.
  • Vervullen van een ambassadeursrol richting alle scholen in Nederland.

Zo wordt verankering in het gezondheidsbeleid van de scholen gewaarborgd, bekleedt de school een belangrijke voorbeeldfunctie en draagt het schoolplein bij aan een gezonde omgeving voor jongeren uit de wijk.