Vrijdag 13 december: Paarse Vrijdag

09-12-2019

Vrijdag
Elk jaar op de tweede vrijdag van december is het Paarse Vrijdag. Paarse Vrijdag is een actiedag waarop de hele school  steun voor gender- en seksuele diversiteit kan laten zien door paars te dragen. Doet u dit jaar ook weer mee? Dit jaar is Paarse Vrijdag op vrijdag 13 december 2019.

Vaak worden de activiteiten op Paarse Vrijdag georganiseerd door de leden van een Gender and Sexuality Alliance (GSA). Maar ook anderen kunnen dit oppikken. Soms is het organiseren van Paarse Vrijdag bijvoorbeeld een opdracht voor een maatschappelijke stage, als uw school die nog organiseert. Het is sowieso een goed idee iets ‘eigens’ toe te voegen aan de dag, een ludieke of opzienbarende actie door leerlingen of mooie inhoudelijke bijdragen van docenten bijvoorbeeld.

Wat is GSA?

De letters GSA staan voor Gender and Sexuality Alliance: een verbond tussen allerlei seksuele oriëntaties, genderidentiteiten en genderexpressies. De GSA is een groep scholieren die vindt dat iedereen op hun school de vrijheid heeft te kunnen zijn wie ze zijn, zonder zich daarvoor te hoeven schamen of te verantwoorden. GSA’s in Nederland krijgen steun van het COC. Dat is een organisatie die opkomt voor lesbiennes, homo’s, bi’s, trans- en interseksepersonen.

Bespreek seksuele diversiteit en genderdiversiteit op school

In veel lesmaterialen wordt aandacht besteed aan het bespreekbaar maken van seksuele en genderdiversiteit. Kijk voor tips om les te geven op de themapagina Seksuele en genderdiversiteit op de website seksuelevorming.nl.

Van 9 tot en met 13 december 2019 kunt u via de website seksuelevorming.nl speciale demolessen beschikbaar voor het basis- en speciaal basisonderwijs en voortgezet onderwijs downloaden.

Meer weten over Paarse vrijdag?

Kijk op de website van GSA Netwerk voor meer informatie en tips om een Paarse vrijdag te organiseren.

Share This