Wellant Gouda heeft de Schoolkantine Schaal 2015!

23-06-2015

Wellant
Het Wellant College in Gouda heeft de Schoolkantine Schaal 2015 van het Voedingscentrum gekregen. En dat is dik verdiend. Er is de laatste tijd hard gewerkt om meer gezond aanbod in de schoolkantine aan te bieden, zoals fruit, tomaatjes en bruine belegde broodjes. Het aanbod bestaat nu voor minimaal 75% uit producten uit de Schijf van Vijf.

Franka Hardeman, medewerkster van de kantine van het Wellant College, waar naast een VMBO ook een MBO is gevestigd, kreeg daarbij hulp van de Schoolkantine Brigade van het Voedingscentrum. Franka: "Na de scan van het Voedingscentrum bleek dat we al op goede weg zaten. We hoefden maar een paar dingen aan te passen. Zo verkopen we nu geen frikadellenbroodjes meer en hebben we ook geen wekelijkse frituurdag meer". De leerlingen waren snel gewend aan het nieuwe aanbod, alleen de tomaatjes en komkommers gaan niet zo hard, zegt Franka. Het aanbod bestaat nu voor 75% uit gezonde producten. Gelukkig voor de leerlingen mag Franka haar gewilde tosti's blijven aanbieden.

 

De makkelijke keuze is nu vooral gezond

Ook deze school vindt het belangrijk dat leerlingen kunnen genieten van een gezond aanbod in de kantine. Daarmee komen ze tegemoet aan de wens van ouders en leerlingen. Uit onderzoek blijkt bovendien dat kleine verbeteringen in het aanbod al zorgen voor een direct effect. Jongeren geven aan dat zij moeilijk weerstand kunnen bieden aan vette of zoete snacks als ze er liggen. En dat is ook niet zo raar, want om weerstand te bieden aan verleidingen is zelfcontrole nodig. Dat vraagt veel mentale inspanning. En die inspanning kunnen we nou juist niet altijd opbrengen, bijvoorbeeld als we haast hebben of moe zijn. We zijn op die momenten sneller geneigd iets impulsiefs te doen en ons daarbij te laten beïnvloeden door de omgeving. Als die omgeving nou juist uitgerekend vooral ongezond is, kiezen we daar sneller voor. Jongeren net zo goed als volwassenen. Als het aanbod vooral gezond is, kies je dus ook sneller voor iets gezonds.

 

De Gezonde Schoolkantine

De Gezonde Schoolkantine is een langlopend project van het Voedingscentrum. Het heeft als doel een gezonder voedingsaanbod op vo- en mbo-scholen. Als richtlijn voor een gezonde schoolkantine geldt een aanbod van minimaal 75% producten uit Schijf van Vijf (zoals fruit, broodjes, salades) en maximaal 25% extra's (zoals koek, snoep, snacks). Elke school kan haar assortiment inleveren bij het Voedingscentrum, en als de Kantinescan aangeeft dat de schoolkantine aan deze richtlijn voldoet, krijgt de school de Schoolkantine Schaal 2015.

Meer informatie is te vinden op de website www.voedingscentrum.nl/gezondeschoolkantine.

 

Foto2Wellant klein